Спадковість, передумови онкохвороб, MedPub - 25 Липня 2011 - Здорове харчування
Четвер, 08.12.2016, 12:46
Вітаю Вас Гість | RSS

Здорове харчування

Головна » 2011 » Липень » 25 » Спадковість, передумови онкохвороб, MedPub
10:09
Спадковість, передумови онкохвороб, MedPub

Питання: Які передумови появи онкології лицезреет медицина? Неправильне харчування, куріння і т.д.? Чи є зв'язок з чуттєвим станом, депресіями?

Канцерогенез - виникнення ракової клітини на світ - явище надзвичайно складне. Задіяно надзвичайно багато причин. Зверніть увагу на те, що епідеміологічні дослідження говорять про те, що надзвичайно майже всі причини можуть впливати на розвиток раку.

Стрес, радіація, канцерогени (речовини, що викликають мутації) ... все це може призводити до появи раку.

Ожиріння і надмірна вага це зайве відкладення жирової тканини. Розрізняються вони лише за кількісною характеристикою - індексу маси тіла (квадратний корінь з добутку маси тіла і зросту).

Головні передумови ожиріння - це нерухомий стиль життя і переїдання.

Інші передумови: спадкова схильність, ендокринні захворювання зустрічаються істотно рідше.

Саме по собі ожиріння не викликає появу раку, але воно збільшує вплив інших причин. Звичайно ж, всі ми дуже добре знаємо те, що південноамериканські вчені вважають, що з ожирінням з'єднане близько 25-30% випадків раку товстої кишки, раку молочної залози (у жінок в постменопаузі), раку матки (рак ендометрію), раку нирки, раку харчового тракту. У деяких дослідженнях було знайдено зв'язок між ожирінням і раком жовчного міхура, яєчників і підшлункової залози. Само-собою зрозуміло, ожиріння пов'язане приблизно з 3% усіх злоякісних пухлин.

До настання менопаузи вплив ожиріння мало на ризик розвитку раку молочної залози. Як би це було не дивно, але у жінок постменопаузального віку цей вплив суттєво зростає. Всім відомо про те, що зрозуміло, що жирова тканина є джерелом синтезу естрогенів і чим більше даної жирової тканини, тим більше в організмі естрогенів.

Має значення і вік, в якому з'явилося ожиріння. Так більш небезпечним з точки зору ризику розвитку раку молочної залози, є ожиріння, що виникло в підлітковому віці.

Важливо відзначити, що в ряді досліджень було підтверджено, що при ожирінні можуть виникати труднощі при діагностиці, які призводять до більш пізнього виявлення раку молочної залози.

У жінок з ожирінням за даними різних творців ризик розвитку раку матки зростає в 2-4 рази. Передумови, за якими відбувається таке збільшення ризику розвитку раку матки залишаються незрозумілими. На думку деяких вчених, з'єднане це з впливом жіночих статевих гормонів, які також синтезуються в жировій тканині і впливом інсуліну.

Існує конкретна зв'язок між вагою і ризиком розвитку раку товстої кишки. Більшою мірою це стосується юнаків, меншою мірою це стосується дам. Загалом жіночі статеві гормони володіють захисним по відношенню до розвитку раку товстої кишки дією. Але цей вплив обмежений. Так у жінок з ожирінням в менопаузі (після закінчення менструацій), які приймають препарати для замісної гормонотерапії, ризик розвитку раку товстої кишки збільшується.

Певний механізм впливу ожиріння на виникнення раку товстої кишки залишається невідомим. Є припущення, що вплив робить інсулін і інсуліноподібний причини, під дією яких можливо ініційований ріст раку.

Рак нирки (нирковоклітинний рак) зустрічається при ожирінні в 2-4 рази частіше за даними різних творців. Механізм залишається досі невивченим. Може бути, вплив роблять статеві гормони.

Ризик розвитку раку стравоходу (аденокарцинома харчового тракту) в 2 рази вище у пацієнтів з ожирінням у порівнянні з людьми з нормальною вагою. Було б погано, якби ми не відзначили те, що зв'язки між плоскоклітинний рак стравоходу і ожирінням не було виявлено.

Механізми появи аденокарциноми стравоходуі кардіоезофагеального раку (в перехідній зоні) не зрозумілі. Може бути, з'єднане це з занедбаністю шлункового вмісту в стравохід.

У 35 дослідженнях, присвячених факторів ризику раку простати, не було виявлено зв'язку. У деяких дослідженнях було показано, що при ожирінні зустрічаються найбільш брутальні пухлини.

Підвищення ризику розвитку раку жовчного міхура було виявлено у жінок, що страждають від ожиріння. Може бути, з'єднане це з тим, що при ожирінні досить нерідко зустрічається жовчнокам'яна хвороба. Зрозуміло, що наявність каменів у жовчному міхурі - основний фактор ризику розвитку раку жовчного міхура.

У деяких дослідженнях було показано збільшення ризику розвитку раку яєчників при ожирінні. Але є і протилежні дані. Було б погано, якби ми не відзначили те, що було також виявлено, що ожиріння, що виникло в підлітковому віці або в молодості, збільшує ризик розвитку раку яєчників.

Прямого зв'язку між цими хворобами, але, ожиріння в поєднанні з низькою фізичною активністю може збільшувати ризик розвитку раку підшлункової залози.

В даний час немає контрольованих клінічних досліджень, які вивчають вплив зниження ваги на ризик розвитку раку. Але в ряді описових досліджень було показано, що зниження ваги приводить до зниження ризику розвитку раку товстої кишки, раку матки (раку ендометрія), раку нирки, раку стравоходу і раку молочної залози. Щодо інших видів раку таких даних немає.

Знижує регулярна фізичне перевантаження ризик розвитку раку?

У описових дослідженнях було показано з даного приводу наступне:

- Рак товстої кишки. Постійна фізична активність знижує ризик розвитку раку товстої кишки приблизно на 50%.

- Рак молочної залози. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик появи раку молочної залози на 20%. Особливо великий вплив у жінок з нормальною вагою (зниження на 37%).

Питання: Сестра мого дідуся померла від раку, моя тітка від лімфобластної лейкемії, сестра батька - від міелолейкеміі. Я боюся, що онкологічні захворювання у нас спадкові. Можливо і те, що що мені робити, щоб попередити захворювання? На даний момент я дотримуюся вегетаріанської дієти, п'ю багато зеленуватого чая.Естественно, у вас може закладена генетична схильність до хвороб крові. Зверніть увагу на те, що але битися проти генетики нереально. Можу оголосити лише, що ви обрали правильний режим харчування. Можливо і те, що рекомендую також часом обстежитися.

Природно, у вас може закладена генетична схильність до хвороб крові. Але битися проти генетики нереально. Можу оголосити лише, що ви обрали правильний режим харчування. Звичайно ж, всі ми дуже добре знаємо те, що рекомендую також часом обстежитися. Почитайте про профілактику раку.

Питання: Здрастє! Мій батько загинув від раку щитовидної залози, коли я була ще дитиною. яка є можливість того, що у мене або у моєї сестри можливо прихильність до даної захворювання? Скажіть будь ласка, яка на даний момент система діагностики раку, куди варто було б звернутися?

Думаю, що ризик розвитку раку щитовидної залози у вас такий же як у середньому в популяції.

Переглядів: 349 | Додав: chords | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
--------