Вівторок, 16.04.2024, 20:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Здорове харчування

Головна » 2011 » Липень » 25 » Спадковість скасовується
10:09
Спадковість скасовується

Офіційне видання Санкт-Петербурзької єпархії Російської Православної Церкви

Крайні анонси

Противники абортів пікетували петербурзький Лікувально-інноваційний центр

Набір дзвонів для кронштадтського Морського собору доставлений в Санкт-Петербург

Спадковість скасовується Протоієрей Олександр Сорокін Голова Видавничого відділу Санкт-Петербурзької єпархії, відповідальний редактор журналу «Вода жива»

Про причини захворювань і невдач думає чи не кожен, чи стосується справа особистого здоров'я або історичних проблем цілих суспільств і країн. Кого людина традиційно звинувачує в їх? Згадаймо слова учнів Христових в історії зцілення сліпонародженого: «Хто згрішив, він або його предки, що народився сліпим?» (Ін. 9, 2). У такій постановці вопросца не залишається жодного місця сумніву в тому, що захворювання - наслідок гріха батьків, якщо врахувати, що нещасний сліпий від народження.

Не будемо на даний момент розбирати відомий відповідь Рятувальника на цей, як здавалося учням, практично риторичне питання, а звернемося до найбільш старим біблійних текстів, щоб побачити, з якого забезпеченого і плідної контексту народжується життєстверджуючий вердикт Христа.

Ось загальновідомі слова з Декалогу: «Я Господь, Бог твій, Бог ревнитель, що карає малюків за провину батьків до третього і четвертого роду, що ненавидять Мене, і що чинить милість до тисячі родів любить Мене, і хто виконує Мої заповіді» (Вих. 20, 4-6).

Захоплює різка диспропорція між відповідальністю «за провину» - «до третього і четвертого роду» і милістю за дотримання заповідей - «до тисячі пологів». Ця ж диспропорція виявиться і головною підказкою, якщо взяти до уваги, що числа в Біблії практично постійно мають символічний зміст. Тисяча - у Священному Писанні синонім нескінченного безлічі. Так що йдеться не про те, що милість Божа в триста або у двісті 50 разів більше покарання, а в тому, що вона незрівнянно більше всього того зла, що діється у світі. Вона є нескінченним, неотменімим законом Божим, з яким людська вина непорівнянна. Всі давно знають те, що і коли люди повертаються до слухання Бога, то задоволеність і веселощі входять в людську життя подібно до того, як сонце, простуючи з сходу, виганяє морок і все заповнює світлом. Але це не означає, що неподобства, які творять люди і які тому й неподобства, що є порушеннями Закону Божого, проходять безслідно для наступних поколінь і взагалі для світу навколо нас. Якщо предки - алкоголіки або наркомани, то найімовірніше зачаті, народжені і вирощені ними малюки будуть мучитися, якщо не фізичними, то душевними недугами. Якщо в окремо взятій країні провести досвід з винищування тисяч людей і цілих станів, то не варто чекати морального, а значить і матеріального процвітання поколінь, які прийшли на заміну експериментаторам. При всьому цьому біблійна заповідь дає досить оптимістичну оцінку того, як довго будуть діяти ці наслідки - три-чотири покоління. Звичайно ж, всі ми дуже добре знаємо те, що не так і багато за мірками.

Інший біблійний текст недвозначно стверджує індивідуальну відповідальність кожної людини за свої гріхи перед Богом. Це розгорнутий міркування пророка Єзекіїля, викладене в 18-й главі його книжки. Можливо і те, що наведемо тільки початкові слова: «Для чого ви вживаєте в землі Ізраїлевій це прислів'я, говорячи:" Батьки їли кислий виноград, а у малюків на зубах оскома "? Живу Я! говорить Господь Бог, - не будуть вперед говорити прислів'я цю в Ізраїлі. Бо ось, всі душі - Мої: як душа батька, так і душа сина - Мої: Душа, що грішить, вона помре »(Єз. 18, 2-4).

У цих словах чітко чути той полемічний напір,з яким вони були колись вимовлені. Пророку було з ким сперечатися: потрапивши в вавілонський полон, іудеї болісно знаходили винуватців власного нещастя і, як постійно, 1-е, що приходило в голову, - вина предків, що відпали від Бога. Єзекіїль з жаром заперечує: відповідальний за гріх - лише той, хто його зробив. Роз'яснення даної звичайний, але важко засвоєній істини також запаморочливо просто і неотменімо: «Я не бажаю смерті помираючого, говорить Господь Бог, але зверніться і живіть!» (Єз. 18, 32). Отже, слова Господа і Його пророків відривають можливість виправдати гріх погану генетику. Яке б спадщину ми не отримали від предків, постійно є можливість творити правду. Епізод зі сліпонароджений доводить цю думку до логічного кінця: між тілесним недугом і гріхом немає абсолютної, спадкової зв'язку.

Коменти

Якщо брати «зв'язок» як взаємну узгодженість конфігурацій, то справді, я з моїми минулими предками не можу вже узгодити власний вибір, але от з живуть на даний момент, шанс є ще покаятися. Було б погано, якби ми не відзначили те, що ви як справляєтеся з живими?! Як приходите з ними до згоди?!

Мій особистий досвід свідчить, що розплата неминуча. Само-собою зрозуміло, в долях малюків - точно.

Згоден з ПН. У спадщину передається невдячність, невігластво і небажання жити з Богом. А все інше, справді, благопріобретается. Христос виручив мене і нас від такого спадку.

Коли один в роду віруючий, він платить за весь грішать рід. Необхідно підкреслити те, що за живих і загиблих. Безсумнівно, варто згадати те, що і термін його страждань знає лише Господь.

Спасибі за статтю татові Олександру! Постійно є можливість творити правду заради Господа - це і є рятівний круг для всіх зараз живуть. Не потрібно думати про те хто винен, а треба мислити і робити те що здатне змінити на краще наше життя. Звичайно ж, всі ми дуже добре знаємо те, що милість Божа велика так, що горя та відчаю в душу і серце не зобов'язана бути. Мало хто знає те, що триматися хорошого і чинити по правді по своїх силах, нехай крихітним, а Господь потроїть його (добро) і наші сили, подасть нам задоволеність життя! А наше минуле - найкраща наука. Якщо пильно і без істерики осмислювати його, то шкодуючи про недобре, скільки живої води можна там почерпнути!

Переглядів: 699 | Додав: chords | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
--------